Lentinula-Edodes

Lentinula edodes (Shiitake)

30 000 Ft/db
Nettó ár: 23 622,05 Ft + ÁFA/db
db = -
 

Elkészítése:

Kiváló ízű gomba révén számos felhsználási módja lehetséges.A személyes preferenciám olivaolajban kisütve enyhén megsőzva akár magában is, valamint köretnek kiváló, rendkívül karakteres ízvilágú gombafaj. Készíthetünk belőle mártásokat, amiket halakhoz vagy szárnyasokhoz tálalhatunk.  Az íze hasonlít a fokhagymára, így porítva fűszernek is kiváló.

Gyógyhatásai:

A távolkeleti kultúra több 1000 éves hagyományaiban szerepel ez a gombafaj. Az egyik legfontosabb  polisacharid neve Lentinan, ami vízben oldható. A japán kultúrában elfogadott gyógyhatású készítményként tartják számon az extraktumát.

Egyéb gyógyhatásai:

  • antivirális (pl. A-típusú influenza, mumpsz, herpesz, HIV, Epstein-Barr- és hepatitis B-vírusokkal szemben),
  • baktérium- és gombaellenes,
  • immunstimuláns (elsősorban a KS-2-nek nevezett poliszacharid és lentinán, mely anyagok mobilizálják a falósejteket és más védekező mechanizmusokat),
  • tumorgátló (benzaldehid-, lentinan- és KS 2-tartalmának köszönhetően),
  • májvédő és a máj gyulladásos folyamatait enyhítő (elsősorban a micéliumkivonat),
  • vérnyomáscsökkentő, LDL-koleszterin szintet csökkentő és az érelmeszesedés folyamatát lassító (eritadeninnek köszönhetően),
  • a cukorbetegség kialakulását lassító (a lentinán serkenti az inzulintermelést), valamint általános erősítő és élénkítő hatás (ez lehet a magyarázata a feltételezett potencianövelő hatásnak)
  • ergoszterol tartalma révén csökkentheti a D-vitamin hiány okozta megbetegedéseket

 Termesztési javaslatok:

Mivel szaprotróf gombáról van szó, ezért szintén a keményfa a megfelelő szubsztrátuma. Olthatunk belőle fatuskókat és termeszthetjük kültéren, valamint intenzív körülményeken zsákos termesztésbe is vonhatjuk. Rendkívül érzékeny a fertőzésekre, ezért a megfelelően tisztán kell tartani a termesztőteret.A termőtest képzés beindításához hidegsokk javasolt (2-8 °C-on). Ajánlatos lehet a HEPA filteres szellőztető rendszer használata.

Termesztési paraméterek:

1. Inkubáció
Hőmérséklet: 21-27°C
Átszövetési idő: 70-90 nap
Páratartalom 85-90%
Co2: < 10000 PPM
Fény: nem szükséges
2. Primordia
Hőmérséklet: 10-16°C
Termésidő: 5-7 nap
Páratartalom 80-85%
Co2: < 1000 PPM
Fényigény:12 óra 500-2000 LUX
3. Termőtestképzés
Hőmérséklet: 16-18°C
Termésidő: 5-8 nap
Páratartalom 80-85%
Co2: < 1000 PPM
Fényigény:12 óra 500-2000 LUX